En sevdiğiniz çay markası plastik çay poşeti kullanıyorsa, muhtemelen bir miktar mikro plastik içiyorsunuz.
Yeni bir araştırma, 95 santigrat derecelik demleme sıcaklığındaki tek bir plastik çay poşetinin 11,6 milyar mikro plastik ve 3,1 milyar nanoplastiği tek bir bardağa saldığını buldu. Şu anda yılda 74.000’den fazla mikro plastik parçacığı tükettiğimiz tahmin ediliyor. Bu araştırmaya göre tek bir plastik çay poşetindeki çayda bu miktarın yaklaşık 200.000 katı var.
Mikro plastikler her yerdeler. Yiyeceklerimizin çoğu plastiğe sarılır ve çoğunlukla bu plastikler yiyeceğin içine geçer. Ayrıca çevreye yayılır. Plastik, deniz tuzu, balık konservesi, bal ve tavuk gibi şeylere bulaşır.
Uzun yıllar boyunca çay poşetleri çoğunlukla kağıttan yapılmış olsa da son zamanlarda bazı şirketler bunun yerine plastik kafesler kullanmayı tercih ediyor.Bu sadece çevre için bir sorun teşkil etmiyor. Kanada’daki McGill Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre 40 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklar plastiği aşırı derecede bozabiliyor. Hatta gıda sınıfı plastik oluşuyor. Araştırma yapan ekip dört çay markasından bir sürü plastik çay poşeti aldı, çayı boşalttı ve iyice duruladı. Bunu, suda buldukları hiçbir şeyin çayın içinde olmadığından emin olmak için yaptılar. Ayrıca çay torbasını, çayı boşaltmak için kesmenin salınan partikül sayısını etkilemediğini belirlemek için kontrol olarak boşaltılmamış veya durulanmamış birkaç çay poşeti de kullandılar.

Test ettikleri her marka için üç adet boşaltılmış çay poşeti tek bir temiz cam şişeye yerleştirildi ve 10 mililitredeki 95 santigrat derecelik suya 5 dakika süreyle batırıldı. Sonra çay poşetleri çıkarıldı ve su başka bir temiz cam kaba boşaltıldı.
Taramalı elektron mikroskobu görüntüleri, demlenmeden önce ve sonra çay poşetlerinden alınmış ve kimyasal bileşimleri, Fourier-transform kızılötesi spektroskopisi (FTIR) kullanılarak analiz ettiler. Çay poşetlerinin batırıldığı su, silikon gofretlere sabitlendi ve kurutuldu daha sonra partikülleri saymak için Nanoparçacık İzleme Analizi kullanıldı. FTIR ayrıca kimyasal bileşimlerini belirlemek için de kullanılıyor.
Çay poşetlerinde dikimden sonra önemli miktarda çatlama ve bozulma meydana geldiğini ve suda çok miktarda mikro ve nanopartikül bulunduğunu, bu miktarın mikro partiküller için 1 ila 150 mikrometre ve nanopartiküller için 100 ve 1,000 nanometre olduğunu buldular.
Partiküllerin sayısı araştırmacıların, bir çay içicisinin her bir kadehte 2.3 milyon mikron büyüklüğünde ve 14.7 milyar mikron altı partikül yuttuğunu düşünmelerine yol açtı. Ancak durum daha da kötüleşiyor. İnsanlarda bilinen herhangi bir yan etki olmasa da araştırmacılar, çay poşeti suyunun yüzde 50’sinde, yüzde 5’inde ve yüzde 0,5 oranında su pireleri (Daphnia manga) olmasının pek de iyi olmadığını söyledi.
Çayın plastik içine doldurulduğu paketlerin, insanlar üzerinde bir etkisinin olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak şu an yapabileceğiniz en iyi şey kağıt tercih eden markaları tüketmek.