Ketojenik diyet, Atkins ve düşük karbonhidrat diyeti ile birçok benzerliğe sahiptir. Bu diyet, epilepsiyi tedavi etmek için de kullanılan, yüksek yağlı, yeterli proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyettir. Vücudu karbonhidratlar yerine yağları yakması için zorlar. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltır ve bunu yağla değiştirir. Karbonhidratlardaki bu azalma ise vücudumuzu ketozis olarak adlandırılan metabolik bir duruma sokar. Vücudumuz bu metabolik durumdayken enerji için yağ yakmada çok verimli olur ve vücudumuzda çok fazla yağ yakılır. Ayrıca bu diyet karaciğerimizdeki yağın, beyinde enerji sağlayabilen ketonlara dönüşmesini sağlar. Ketojenik diyetler genelde kan şekeri ve insülin seviyelerinde çok büyük düşüşlere neden olabilirler. Bu durum, ketonların artmasıyla birlikte sağlığımız için çok yararlı olur. Ayrıca bütün diyetlerde olduğu gibi bu diyette de su içmek çok önemlidir.

Farklı Ketojenik Diyet Çeşitleri Vardır
Standart keto diyet (SKD): Çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Yani; % 75 yağ, % 20 protein ve % 5 karbonhidrat içerir.
Döngüsel keto diyet (CKD): Bu diyette, yüksek ketojenik 5 gün ve sonrasında 2 yüksek karbonhidrat gününün olduğu, daha yüksek karbonhidratlı besin takviyesi sürelerini içeren bir diyettir.
Hedeflenen keto diyet (TKD): Bu diyette egzersizlerinize karbonhidrat ekleyebilirsiniz.
Yüksek proteinli keto diyet: Standart bir ketojenik diyete çok benzer ancak daha fazla protein oranı içerir. Oran şu şekildedir: % 60 yağ, % 35 protein ve % 5 karbonhidrat. Ayrıca yalnızca standart ve yüksek proteinli ketojenik diyetler yoğun olarak çalışılmıştır. Döngüsel veya hedefli ketojenik diyetler daha ileri yöntemlerdir ve öncelikle vücut geliştiriciler veya sporcular tarafından kullanılır.
Ketojenik Diyette Tüketilebilecek Gıdalar
- Et ve et ürünleri
- Yumurta
- Zeytin
- Sarımsak
- Bitter çikolata (en az %70 kakao oranlı olma şartıyla)
- Badem
- Avokado
- Deniz Ürünleri
- Hindistan Cevizi Yağı
- Zeytinyağı
- Fındık ve yağlı tohumlar
Ketojenik Diyette Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Tahıllar
- Şeker
- Meyve
- Kökler
- Baklagiller