Alberta ve Toronto üniversitelerinden bir bilim insanları ekibi, şarjını asla kaybetmeyen bir “kuantum batarya” için bir plan hazırladılar.
Bu batarya henüz yok ama nasıl yapılacağını çözerlerse, enerji deposunda devrim niteliğinde bir gelişme olacak.
Alberta Üniversitesi Kimyager Üyesi Gabriel Hanna, “Daha aşina olduğumuz piller (akıllı telefonunuza güç veren lityum iyon pil gibi) klasik elektrokimyasal prensiplere dayanıyor, oysa kuantum piller yalnızca kuantum mekaniğine dayanıyor.” dedi.
Araştırmayı açıklayan bir makale, Temmuz ayında Fiziksel Kimya Dergisi C.’de yayınlandı. Batarya, bir elektronun yeterince yüklü ışık fotonlarını emdiği durum olan ‘eksi enerji’ nin gücünü kullanarak çalışıyor.
Araştırmacılar, elde ettikleri pil modelinin, pillerini çevreleriyle birlikte fotonları emerek veya serbest bırakarak, enerji alışverişi yapamayacakları “karanlık bir durumda” hazırlandığı için enerji kayıplarına karşı oldukça dayanıklı olması gerektiğini buldular.

Yüksek Bir Ücreti Olacak
Araştırmacılar, bu “karanlık durum” kuantum ağını parçalayarak, bataryanın işlemdeki enerjiyi boşaltabildiğini ve serbest bırakabileceğini iddia ediyor.
Ancak ekip henüz bunu yapmanın uygun yollarını bulamadı. Ayrıca gerçek dünyadaki uygulamalar için teknolojiyi ölçeklendirmenin bir yolunu bulmak zorunda kalacaklar gibi görünüyor.