Apple ve Google’ın AI asistanları, temel olarak sesli komutlara yanıt verebiliyor. Bununla birlikte, Apple yavaş yavaş insanların hayatlarına giren yapay zekanın daha doğru ve muhtemelen güvenli kullanımı için ses tanımanın ötesine geçmek istiyor gibi görünüyor. Amerikan teknoloji devi tarafından başvurusu yapılan yeni bir patent uyarınca, AI ses yardımcısı Siri veya firmanın başka bir sisteminin gelecekteki sürümleri, ses verirken kullanıcının yüz ifadelerini ve duygularını algılayabilir ve yorumlayabilecek.
Apple, yüz ifadesi analizinin, kullanıcının konuşma yoluyla gerçekte ne düşündüğünü bilmenin daha doğru bir yolu olduğunu ve bu yeniliğin kullanıcı tarafından sesli komutların yanlış yorumlanmasını önleyeceğini söyledi. Patentte şirket, “Bazı durumlarda, akıllı bir yazılım aracısı tarafından gerçekleştirilen bir işlem, kullanıcının amaçladığı eylemle eşleşmeyebilir”dedi.
Kısaca bu yeni özellik, kullanıcının isteğini daha iyi anlayabilmesi için Siri’ye başka bir doğrulama katmanı eklemeye benziyor. Örneğin, bir noktada, Siri’nin sadece sesli komutlara dayanarak harekete geçmesi zorlaşırsa, kullanıcının iyi bir modda veya rahatsız durumda olup olmadığını görmek için yüzdeki verileri kontrol edecek.
Peki Siri, duygu analizleri yapabilmek için verileri nereden toplayacak?
Apple patentte, Siri’nin, mikrofon, kamera ve bir veya daha fazla görüntü aracılığıyla duygu analizi yapabileceğini belirtti. Şirket, Yüz Eylem Kodlama Sistemine (FACS) göre yüz ifadelerinde olası anlamları bulmayı amaçlıyor. Yüz Eylem Kodlama Sistemi (FACS), 70’lerde ortaya çıkan insan yüz ifadeleri sayesinde duyguları tanımlamak için bir standarttır. Şimdilik bu hala bir patent, yani geliştirme aşamasında.
Bi de otursun dertleşsin 🙂 yakında onu da yaparlar 🙂
Yapay Zeka inanılmaz bir hızda gelişiyor. Artık bütün hayatımıza yapay zeka yön verecek.